Waarop letten bij het kiezen van buitenzonwering?

Weinor Opal zonnetent in Rovana showroom

Zonlicht kan storend zijn in bepaalde ruimtes in huis of op je terras. Met de juiste zonwering bepaal jij hoeveel licht en warmte je toelaat. Waarom zou je voor buitenzonwering kiezen? En waarop moet je letten bij je keuze?

Waarom kiezen voor buitenzonwering?

Er zijn verschillende soorten zonwering, die elk andere mogelijkheden bieden. Dat kan binnen, buiten of zelfs in het glas zelf. Iedere optie heeft zijn voor- en nadelen.

Binnenzonwering is meer gericht op privacy en goedkoper dan buitenzonwering, maar minder doeltreffend.

Buitenzonwering is de beste zonwering om warmte te weren. Bovendien kan je deze zonwering gemakkelijk weghalen als je net wel warmte- en lichtinval wilt, bijvoorbeeld in de winter. Buitenzonwering kan tot slot de manier veranderen waarop een gebouw eruitziet, en kan je dus gebruiken om een andere look toe te voegen aan je huis.

Keuzes buitenzonwering

Als je beslist om buitenzonwering te installeren, kan je nog kiezen tussen verschillende systemen en modellen. Waarop let je best bij je keuze?

Eigenschappen van het gebouw

Om na te gaan wat de mogelijkheden zijn wat betreft zonwering, moet je rekening houden met de eigenschappen van je gebouw.

De ori├źntatie van het gebouw bepaalt bijvoorbeeld hoe de lichtinval is op de plek waar je zonwering wilt installeren: uit welke hoek valt het zonlicht binnen? Op welke tijdstippen van de dag wil je zonlicht tegenhouden? Een zonnescherm is bijvoorbeeld ideaal om de lichtinval op je terras te controleren. Met een verstelbaar scherm kan je bovendien tegemoetkomen aan verschillende noden op verschillende tijdstippen.

Kijk verder ook naar de stijl en structuur van het gebouw. Bij nieuwbouw zullen er heel andere mogelijkheden zijn dan bij een verbouwd huis. Je kiest best een oplossing die tot een harmonieus geheel leidt. Bovendien zullen de vorm en grootte van de ramen ook mee bepalen welke zonwering je kan kiezen.

Functie van de ruimte

Je denkt ook best na over welk doel je wilt dat de zonwering vervult. Als je bijvoorbeeld zonwering wilt installeren voor een bureau of slaapkamer, zorg je er best voor dat je volledig kan verduisteren. Dat kan met een verticale screen. Of zoek je bijvoorbeeld zonwering voor je veranda? Dan kan je aangepaste zonwering installeren.

Persoonlijke smaak & budget

Tot slot hangt je keuze in belangrijke mate af van je persoonlijke smaak en mogelijkheden. Hoeveel kan of wil je besteden? Wat vind jij belangrijk of mooi? Heb je bijvoorbeeld een uitzicht dat je wilt vrijhouden? Of wil je een aangepast design?

Het merk Dickson heeft een uitgebreide collectie zonweringdoeken, met tal van verschillende ontwerpen. Bekijk hier de volledige catalogus. De keuze van de kleur van je zonwering hangt niet alleen af van je persoonlijke smaak, maar ook van wat je precies wilt doen. Hoe donkerder de kleur van de zonwering, hoe meer Uv-stralen die tegenhoudt.

Advies nodig?

Zoek jij de perfecte buitenzonwering? Rovana heeft een uitgebreid aanbod aan zonwering en jarenlange expertise. Neem contact op met ons, dan staan we je graag bij in je keuze.