Kiezen voor screens of rolluiken?

Kiezen voor screens of rolluiken? Wat is de beste keuze?

De zomer is weer in het land. Al die zonneschijn is natuurlijk fijn. Maar zon kan via de ramen zoveel warmte geven dat de temperatuur in huis erg hoog wordt. Gelukkig bestaan er oplossingen die je woning beschermen tegen teveel zonnewarmte. De meest gekende oplossingen voor zonwering zijn screens en rolluiken. Die hebben allebei hun specifieke eigenschappen. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen even voor jou op een rij. Zo kan jij beslissen welk systeem het best bij je past.

Screens of rolluiken?

Hoewel beide systemen zorgen voor zonwering langs de buitenkant van het raam verschillen screens en rolluiken toch grondig van elkaar. Het meest opvallende verschil is natuurlijk het materiaal waaruit ze worden gemaakt. Waar screens in feite doeken zijn die via een geleider voor het raam kunnen worden neergelaten of opgetrokken zijn rolluiken opgebouwd uit (meestal) aluminium lamellen die samen één dicht systeem vormen.

Rolluiken zijn dus niet doorzichtig terwijl je bij de meeste screens – dat hangt af van het gekozen doek – toch nog door het raam naar buiten kan kijken. Rolluiken verhinderen iedere inkijk, maar je hebt zelf ook geen doorkijk naar buiten. Kies je voor absolute privacy, dan zal een screen je iets minder bescherming bieden.

Natuurlijk wordt de doorkijk bij een screen ook bepaald door het doek dat je gebruikt. Screens kunnen helemaal worden aangepast aan de graad van verduistering die jij wenst. De keuze in doeken en dichtheid van de stof is bijzonder groot. Rovana staat steeds voor je klaar om je hierin te adviseren.

Duurzaam en veilig

Onze screens voldoen aan de strengste duurzaamheidsnormen. Toch is een rolluik doorgaans beter bestand tegen stormwind, maar worden toch beter opgetrokken bij hevige storm. En hoewel onze screens behoorlijk windvast zijn raden we toch aan om ze in geval van onweer op te trekken.

Rolluiken zijn bovendien ook beter inbraakwerend dan screens. Dat is logisch: met een scherp mes kan je het doek opzettelijk beschadigen, een rolluik houdt langer stand. Als dat aspect bij jou doorweegt, dan zijn rolluiken zeker te overwegen.

Tenslotte zijn rolluiken dankzij hun dichtheid ook beter geluidsisolerend dan screens. Woon je aan een drukke straat of heb je regelmatig lawaai in de buurt, dan zullen rolluiken je dat tikje meer comfort geven.

Wat is de beste keuze?

Of je nu best kiest voor screens of toch voor rolluiken hangt af van een heleboel factoren. Wil je de kamer helemaal verduisteren? Hoe groot zijn je raampartijen? Ben je aan het bouwen of zoek je een oplossing voor een bestaande woning? Zoek je een extra inbraakbeveiliging? Allemaal vragen die je keuze zullen beïnvloeden.

Rovana adviseert je graag over alle mogelijkheden voor jouw project. Wil je meer weten over de beste keuze en ben je op zoek naar een aanbod op maat? Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs in onze showroom voor advies op maat.