Hoe energie besparen in de winter met isolerende zonwering?

Hoe energie besparen met isolerende zonwering?

Bij zonwering denken we vooral aan de zomer. Een goede zonwering houdt immers zonlicht en warmte buiten, waardoor het in de zomer voor een aangename binnentemperatuur zorgt. Maar zonwering kan ook van pas komen in de winter, doordat het een isolerende werking heeft. Hoe kan je zonwering gebruiken om energie te besparen?

Raambekleding als isolatie

Ramen zijn een grote bron van warmteverlies in huis. Meer zelfs, slecht geïsoleerde ramen kunnen de energetische zwakteplek van een huis zijn.

Om warmteverlies via ramen tegen te gaan, kan je je enkel glas laten vervangen door dubbel glas of zelfs extra isolerend hoogrendementsglas (HR). Dat is echter een aanzienlijke investering. Met raambekleding zoals zonwering kan je de isolatiewaarde van je ramen al danig doen toenemen.

Volgens een onderzoek van het Nederlandse Milieu Centraal kan je, met de juiste raambekleding, in 2019 tot wel 210 euro besparen op je verwarmingskosten. Daarbij wordt wel een onderscheid gemaakt tussen enkel of dubbel glas. Met isolerende raambekleding op enkel glas kan je in de winter tot 37 % besparen op je energiefacturen. Bij dubbel glas is dat tot 15 %.

Net zoals je in de zomer energie kan besparen met een zonwering, die airconditioning overbodig kan maken, kan je in de winter dus ook je energiekosten drukken door de juiste raambekleding.

Zonwering binnen of rolluiken buiten?

In de winter wil je zowel de koude buitenhouden, als de warmte binnenhouden. Op welke manier gebruik je dan best zonwering om je ramen te isoleren?

Buitenzonwering kan voor de nodige isolatie zorgen, bijvoorbeeld door het gebruik van rolluiken. Door rolluiken gesloten te houden, komt er in de winter minder koude lucht bij de ramen. Daardoor blijft de binnentemperatuur constanter en moet er minder gestookt worden. Dat maakt je huis duurzamer en je energiefactuur lager. Je kan bijvoorbeeld een Velux-rolluik gebruiken, dat ook in de winter voor goede thermische isolatie zorgt.

Maar ook zonwering langs binnen kan voor isolatie zorgen. Gordijnen of andere raamdecoratie zorgen voor een extra laagje dat koude lucht tegenhoudt en warmte helpt binnenhouden. Let er daarbij op dat je raambekleding zo nauw mogelijk tegen het raam aansluit.

Zoek jij ook de perfecte zonwering voor je ramen om deze winter te besparen? Rovana heeft een uitgebreid aanbod aan zonwering en raamdecoratie. Neem contact op met ons, dan helpen we je met plezier vooruit.